Het is een trucje dat elke zeiler onder de knie zou moeten krijgen. Aanleggen zonder de buitenboordmotor te gebruiken. Of het nu aan hogerwal, lagerwal, met storm of met een matig briesje is; een echte zeiler heeft de controle om onder zeil zijn boot aan te leggen.

De kunst is om aan wal te komen zonder de boot de kant in te rammen, maar ook niet drie meter voor de kant stil te komen liggen of door de wind weggeblazen te worden. Een maatstaaf die veel zeilinstructeurs hanteren is dat er een ei tussen de kant en de boot moet kunnen zonder dat deze breekt. Oftewel: aanleggen met een perfecte afstand tussen kant en boot.

Hogerwal

Als je aanlegt aan hogerwal leg je de boot aan aan de kant waar de wind vandaan komt. Je zult bij het aanleggen dus een stuk tegen de wind in moeten varen.

Als je wil aanleggen aan hogerwal betekent dat dat je naar een bovenwinds gelegen punt moet varen. Je zult moeten opkruisen. Je vaart dan steeds aan de wind. Maak een dwarspeiling op de locatie waar je wil aanleggen en ga overstag. Laat zodra je de wal nadert je zeilen vieren zodat ze geen wind meer vangen en de snelheid mindert. Inschatten wanneer je moet vieren is een kwestie van bootsnelheid, windsterkte en ervaring.

Lagerwal

Aanleggen aan lagerwal is een stuk gemakkelijker dan aanleggen aan hogerwal, aangezien je gebruik kunt maken van de wind om richting de kant te komen. Wel zul je moeten oppassen dat je niet te veel vaart hebt.

Bij aanleggen aan lagerwal zul je de zeilen moeten strijken om te voorkomen dat je tegen de kant geblazen wordt. Als je voor de wind aan komt varen leg je een paar bootlengtes voor de kant de boot in de wind en laat de zeilen zakken. Als het goed is lig je nu stil. Draai weer door de wind en dobber op de wind richting de kant.

Laat een Reactie achter