Zeilfotografie is een vak apart. Opspattend water, spanning op de gezichten en euforie op de finishlijn, een goede zeilfoto vertelt een heel verhaal. Zeilfotografe Antsje Cnossen maakt al jaren foto’s van zeilwedstrijden en deelt haar ervaringen.

Hoe ben je in de zeilwereld terecht gekomen?

“Mijn kinderen zeilen en mijn man is actief in het organiseren van zeilwedstrijden, zo ben ik begonnen met het fotograferen van zeilwedstrijden. Ooit ben ik begonnen met het filmen van de prijsuitreiking van de Sneekweek, daarna ben ik verder gegaan met het fotograferen van wedstrijden van mijn kinderen.”

Wat voor wedstrijden fotografeer je?

“Ik fotografeer voornamelijk zeilwedstrijden in de flits en schakel omdat mijn kinderen in die klassen zeilen. Ik zou het wel willen uitbreiden maar het het ontbreekt mij helaas aan tijd om meer wedstrijden te fotograferen.”

Waar moet een goede zeilfoto aan voldoen?

“Wat mij betreft is het belangrijk dat de emotie van de zeiler naar voren komt, dat er actie en spanning in zit. Het gaat mij meer om de mensen dan om het zeilen zelf. Daarom moet je dicht op je onderwerp zitten, het water op. Ik ben altijd op een bootje rond de wedstrijd te vinden. Het is belangrijk iemand te vinden die goed kan varen en die weet wat ik wil.”
 
Foto: Antsje Cnossen

Wat zijn de gouden tips voor beginnende zeilfotografen?

“Je moet het water op. Vanaf de kant kun je geen goede foto’s maken. Je moet echt vlakbij de wedstrijd zijn. Verder moet je goed kijken, zien wat er gebeurt en dat snel in beeld kunnen brengen.”

Wat is de mooiste foto die je hebt gemaakt?

“De mooiste foto die ik heb gemaakt was in 2011 tijdens het Nederlands kampioenschap. De race ging tussen twee kinderen die op koers lagen om kampioen te worden. Het waaide hard en een van de boten ging om. Op het moment dat hij huilend met z’n handen omhoog zit drukte ik af. Dat is in ieder geval de meest bijzondere foto die ik heb gemaakt.”

 
Bekijk het werk van Antsje op Instagram en Oypo.

Laat een Reactie achter