Als je zeilles neemt bij een erkende zeilschool kun je in Nederland een CWO certificaat halen. CWO staat voor Commissie Watersport Opleidingen en is een samenwerkingsverband van de ANWB, Hiswa-vereniging, en het Watersportverbond. Het CWO certificaat is het meest gebruikte systeem in Nederland. Toch zijn er internationaal alternatieve certificeringen die het bekijken waard zijn.

RYA

Een alternatief systeem is namelijk de RYA, afkorting voor Royal Yachting Association. De RYA is een internationaal certificaat dat dan ook wereldwijd wordt erkend. Ook bij het huren van een zeilboot in het buitenland is vaak een RYA certificaat vereist. CWO is daarentegen niet officieel erkend in buitenland.

Waar bij de CWO certificaten voornamelijk nadruk wordt gelegd op inzicht en beheersing van de boot, focust de RYA zich meer op voorbereiding en planning rond het zeilen. Lessen voor de RYA certificering worden in het Engels gegeven. Dit betekent dat ook alle zeiltermen en bootonderdelen in het Engels worden aangeduid.

Categorieën en niveau’s

CWO maakt onderscheid in kielboot, kajuitboot en zeezeilen. De verschillende niveau’s binnen die categorieën zijn CWO I, II / III en IV. RYA verdeelt de niveau’s anders in. Zij kennen de niveau’s ‘competent crew’, ‘day skipper’, ‘coastal skipper’, ‘yachtmaster coastal’ en ‘yachtmaster offshore / ocean’. Waarbij de laatstgenoemde niveau’s voor de echte professionals zijn die op grote schepen varen.

Dus; CWO of RYA? Voor de zeiler op de binnenwateren en zeezeilen binnen Nederland voldoet het CWO. Maar wie verder wil dan dat en ook op internationale wateren wil zeilen doet er goed aan om te investeren in het halen van een RYA certificaat.

Laat een Reactie achter

  1. Leon van Minderhout

    De teksten over de vergelijking CWO en RYA zijn achterhaald.