Het CWO (Commissie Watersport Opleidingen) certificaat is voor velen een gewild papiertje. Het certificaat is voor de verschillende klassen opgedeeld in drie niveau’s. De bekendste en meest voorkomende certificaat Dit moet je doen om het felbegeerde certificaat te halen.

Kielboot I: “Deze opleiding is bedoeld voor mensen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding wordt men systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het hijsen en strijken, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met 3 Beaufort.”

Kielboot II: “Cursisten die deze opleiding willen volgen, worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld in Kielboot I, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden (Kielboot I) ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hoger wal en man over boord, aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden, niet te druk vaarwater tot en met wind-kracht 4 Beaufort.”

Kielboot III “Het zelfstandig kunnen varen van een dagtocht is één van de einddoelen van deze opleiding. Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal, ankeren, loskomen van de grond. Ook de theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan. Dit alles onder redelijke omstandigheden tot en met windkracht 6 Beaufort.”

Tips om het zeilen snel onder de knie te krijgen en je CWO binnen te slepen? Vaar eens mee met een ervaren zeiler, verdiep je in de theorie en zeiltechniek of neem les bij een zeilschool.

 

Laat een Reactie achter