Zeeland en Friesland, beiden walhalla’s voor watersporters en toch beiden met een heel eigen karakter. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee grote watersportprovincies? We dalen af naar het zuiden om te kijken of Zeeland een welkome afwisseling is voor zeilers.

Omgeving

Ondanks dat het maar een paar uurtjes rijden is tussen Friesland en Zeeland is de omgeving en de cultuur er anders. Het eerste verschil valt je op de kaart al op. Waar Friesland een provincie is waar een aantal meren in liggen is Zeeland een verzameling eilanden in de zee. Ook vanaf het water ervaar je dat zo. Het vaarwater is over het algemeen wijdser en grootser dan in het noorden. Friesland moet het ook hebben van de kleinere meren en de mogelijkheid om de provincie rond te trekken door allerlei kanalen.

Net als in Friesland kent de provincie Zeeland een aantal pittoreske dorpjes aan het water die grotendeels zijn ingericht op de visvangst. Onder andere Zierikzee, Bruinisse, Brouwershaven, Goes, Yerseke zijn bekende plaatsen voor watersporters. Bekende vaarwateren voor zeilers zijn onder andere Veerse Meer en het Grevelingenmeer.

Omdat er veel aan het landschap verandert in Zeeland is er ook de mogelijkheid voor bijzondere projecten op en rond het water, zoals het bekende Brouwerseiland.

Voorzieningen

Friesland staat met zijn vele zeilscholen, jachthavens en bootverhuur bekend als dewatersportprovincie. In Zeeland staan deze verschillende sectoren nog meer in de kinderschoenen. Je vindt er een vijftal zeilscholen en een handjevol bootverhuren. Net als in Friesland wordt er voornamelijk gevaren op valken, maar worden er minder klassieke boten zoals platbodems verhuurd. Ook is de zeilsector meer gericht op zeezeilen dan in Friesland.

Al met al is Zeeland een welkome afwisseling voor zeilers. Je vindt er een andere cultuur, andere natuur en een groot nieuw merengebied om te verkennen. Toch zit het zeilen en de watersport niet zo in de cultuur verankerd als in Friesland.

Laat een Reactie achter