Friesland is zonder twijfel de mooiste locatie om te gaan zeilen binnen Nederland. Dankzij de vele meren en waterwegen die te vinden zijn in Friesland, komen veel watersportliefhebbers uit Nederland en het buitenland hier om in deze provincie te genieten van de zeilsport.

Sport

Jaarlijks zijn er twee grote zeilevenementen te vinden in Friesland, het skûtsjesilen en de Sneekweek. Het skûtsjesilen gebeurt met skûtsjes, Fries voor “schuitje”. Dit is een houten of stalen Friese tjalk, bedoeld voor het vervoer van vracht op de binnenwateren. De Sneekweek wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en de Gemeente Súdwest-Fryslân. Tijdens deze week zijn er elke dag verschillende wedstrijden, daarnaast worden er ook andere feestelijke activiteiten gehouden zoals een muziekfestival en een kermis.

Zeilen is geschikt voor jong en oud.

Recreatief zeilen

Voor de mensen die het liever wat rustiger aan doen op het water is er het recreatief zeilen. Overal waar veel wateroppervlak te vinden is zal je zeilende schepen aantreffen, waaronder ook op de Friese meren. Het Friese merengebied kent ongeveer 35 meren. De meeste meren vind je in de Zuidwesthoek, populair bij zeilers zijn onder andere het Sneekermeer en het Heegermeer. Tussen al het water liggen twee Nationale Landschappen en vier Nationale Parken. Door al het water zijn er ook 12 aquaducten te vinden over de Friese autowegen.

Zeilen is geschikt voor jong en oud. Je kunt het zeilen leren op een zeilkamp of zelf op een waterplas in de buurt. Kleine bootjes zijn niet duur en zijn perfect om de hobby te leren.

Er is natuurlijk nog veel meer te doen in Friesland.

Friesland

Behalve zeilen is er natuurlijk nog veel meer te doen in Friesland. Denk bijvoorbeeld aan de Waddeneilanden, of Waadeilannen op z’n Fries. Vanuit Friesland kan je makkelijk een bezoekje doen aan bijvoorbeeld Vlieland, Terschelling of Ameland. Wadlopen is hierbij dan zeker aan te raden. Of breng een bezoekje aan één van de mooie Friese steden zoals de hoofdstad Leeuwarden, Drachten, Sneek en Heerenveen. Verder heb je ook nog typisch Friese sporten zoals het fierljeppen (polsstokspringen) en natuurlijk schaatsen. Denk hierbij aan de “Tocht der Tochten”, de Elfstedentocht. Een rit van 200 kilometer op natuurijs over dezelfde wateren waar normaal volop gezeild wordt. Helaas dateert de meest recente Elfstedentocht alweer uit 1997. Ook uniek in Friesland is natuurlijk de taal. Friesland is de enige Nederlandse provincie met twee officiële talen, Nederlands en Fries. Fries is zelfs in het basisonderwijs een verplicht vak en kan je Fries studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen.