Als je aan Friesland denkt, dan denk je natuurlijk direct aan watersport. Friesland is immers onze meest waterrijke provincie en als het ergens mooi en goed zeilen is, dan is het hier. Het Friese plaatsje Heeg is voor watersportliefhebbers, en zeker voor zeilers, een ideale uitvalbasis om de Friese wateren te verkennen. Dus denk je voortaan aan Friesland? Denk dan zeker ook aan Heeg.

Heeg vindt je een kleine tien kilometer onder Sneek, in het zuidwesten van de provincie. Het is gelegen aan het Heegermeer. Dit Heegermeer heeft een oppervlakte van ruim 6,5 vierkante kilometer. Het laat zich raden dat je hier naar hartenlust kunt zeilen, roeien, surfen en wat al niet meer zij. Vanuit Heeg is ook het IJsselmeer goed te bereiken. Je vaart hier dan via het Johan Friso Kanaal, de Fluessen en het pittoreske stadje Stavoren naar toe. Een tocht die zeer zeker de moeite waard is om te ondernemen.

Als je aan Friesland denkt, dan denk je natuurlijk direct aan watersport.

Heeg kent een lange geschiedenis. Ondanks dat het een klein dorp is, ongeveer 2500 inwoners, heeft het een grote rol gespeeld in de palingvisserij. De rol van Heeg in deze sector was zelfs zo groot dat de palingvissers uit Heeg aan de kade van de Theems, ter hoogte van Tower Bridge, hun eigen ligplaatsen hadden. Dat de palingvisserij zo’n grote rol speelde zie je ook terug in het wapen van het dorp. Vandaag de dag draait alles in Heeg om watersport. Dit zie je onder andere terug in de aanwezigheid van:

  • Zeilscholen
  • Jachthavens
  • Scheepswerven
  • Bootverhuur

Ondanks het toerisme heeft Heeg zijn eigen authentieke karakter weten te behouden. Je vindt hier nog die gemoedelijkheid van een dorp, maar ook kun je hier prima uitgaan. Wat dit uitgaan betreft heb je verschillende mogelijkheden. Aan cafeetjes en restaurantjes geen gebrek en ook een avondje naar de discotheek behoort tot de mogelijkheden. Als je meer een cultuurliefhebber bent, maak dan eens een wandeling langs de vele 18-de eeuwse gebouwen die er in Heeg te vinden zijn. Een laatste tip die we je graag mee willen geven is de jaarlijkse opening van het watersportseizoen in Heeg. Dit is een ware happening (vaak i.c.m. buurman Sneek)met een preuvenement, braderie en popfestival.

Ondanks het toerisme heeft Heeg zijn eigen authentieke karakter weten te behouden.

Het is geen enkel probleem om onderdak te vinden in Heeg. Diverse campings en hotels staan tot je beschikking, maar je kunt ook kiezen voor een B&B of overnachten op je eigen boot in één van de jachthavens. Waar je ook voor kiest, Heeg ontvangt je met open armen, dus graag tot ziens!

Bootverhuur in Heeg Jachthavens in Heeg Zeilscholen in Heeg