Al enkele weken wordt de omgeving van het IJsselmeer geteisterd door een enorme muggenplaag. Halverwege mei al meldden verschillende media dat Stavoren geplaagd wordt door grote zwermen van honderdduizenden muggen. De muggen lijken zich vooralsnog verder te verspreiden over de provincie.

Verschillende zeilers melden dat onder andere tussen Stavoren en Lemmer, op het IJsselmeer, en bij Workum grote zwermen muggen te vinden zijn. Boten zijn bedekt met een laag muggen, daarnaast laten ze ook een groene waas achter op zeilen en het dek. De insecten vormen een groot hinder voor watersporters op de Friese meren en het IJsselmeer, verschillende zeilers melden dat ze Friesland tijdelijk inruilen voor Zeeland.

Zachte winter

De zachte winter heeft voor een explosie van de muggenpopulatie gezorgd. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 3,8 °C tegen normaal 3,4 °C was de winter in haar geheel aan de zachte kant. Door de gematigde temperaturen hebben veel insecten waaronder muggen de winter weten te overleven. Een andere oorzaak is een tekort aan vis waardoor de larven niet worden opgegeten en dus kunnen uitvliegen

Een troost: de muggen steken niet. Anders dan de steekmug is de dansmug niet op zoek naar bloed, maar naar nectar van planten en bloemen. Experts verwachten dat de muggen binnen een week, na de paringstijd, weer verdwijnen.

Video: Jack Koot via Facebook

Laat een Reactie achter