Een dagje zeilen kan flink in de soep lopen door een fikse hoosbui of een gebrek aan wind. Ook kan een plotseling opkomende storm voor gevaarlijke situaties op het water zorgen. Een van de belangrijkste dingen in de voorbereiding voor een zeiltocht is het controleren van het weer. Waar let je als zeiler op bij een weerbericht?

Windfinder is de ideale sites voor zeilers omdat het toegespitst is op watersporten. Verspreid door heel Friesland zijn een aantal weerstations die continu data verzamelen en dat op de website weergeven. Elke locatiepagina bevat de volgende onderwerpen die belangrijk zijn te controleren voordat je van wal gaat.

De windsnelheid

Per dag is voor elke drie uur aangegeven wat de gemiddelde windsnelheid is. Via het tandwieltje rechtsboven kun je aangeven of je de windsnelheid in knopen of kilometers per uur wil zien. Ook kun je zien wat de maximale windsnelheid is, de windvlagen. De kleuren geven aan of het veilig is om het water op te gaan. Een blauwe kleur is erg weinig wind, groen is een goede bries, geel is harde wind, oranje en rood zijn stormachtig.

Windrichting

Voor sommige zeillocaties is de richting van belang. Zo kom je met een bepaalde windrichting een haven aan lagerwal zonder buitenboordmotor niet uit. Op Windfinder kun je per drie uur zien wat de windrichting is en hoe deze eventueel gedurende de dag verandert.

Neerslag

Voor de mooi-weer-zeiler kan een fikse plensbui een dagje zeilen flink verpesten. Windfinder laat zien hoeveel millimeter regen er per drie uur gaat vallen. Zo kun je je zeilbroek inpakken en je zonnebrand en zwembroek thuis laten. Uiteraard kun je ook de temperatuur meenemen in je beslissing wat je aantrekt.

Laat een Reactie achter