Friesland is een uniek waterrijk gebied en een van de mooiste plekken ter wereld om te zeilen. Grote delen van de provincie zijn ingericht op de watersport en het zeilen. Toch zijn er altijd dingen om rekening mee te houden voordat je van wal steekt. Vier essentiële tips voor zeilers in Friesland.

Oefen met het neerhalen van de mast

Als je met je zeilboot een langere tocht maakt zal je reis ongetwijfeld door smalle slootjes en langs lage bruggen voeren. Bekijk voordat je vertrekt hoe je de mast van je zeilboot strijkt. Vaak is het een snel klusje en zeil je zo weer door, maar het is wel goed om met de bemanning van je boot te bekijken hoe dit werkt. Zo voorkom je dat je op een lage brug afstevent en de mast nèt niet op tijd naar beneden is.

Neem een waterkaart mee

Omdat Friesland voor zo’n groot deel uit water bestaat is de kans dat je tegen zonsondergang verdwaalt raakt redelijk aanzienlijk. Zorg er dus voor dat je voordat je van wal steekt de waterkaart van de omgeving bekijkt en deze ook meeneemt op je zeiltocht. Met een waterkaart heb je altijd een goed overzicht van het watergebied en zul je altijd de weg vinden.

Bekijk de weersvoorspelling

Harde wind, regenbuien of zelfs onweer; controleer voordat je vertrekt altijd het weerbericht! Zo kom je op open water nooit voor verrassingen te staan. Bij Weerplaza zie je in een oogopslag hoe het zeilweer is en waar je mogelijk op moet letten. Mogelijk kun je ook je kleding aanpassen aan het weer of bij harde wind een rif in het zeil leggen. In dit artikel lees je meer over weerberichten voor zeilers.

Controleer je aanlegplaats

Als je tijdens een trektocht in je zeilboot wil overnachten zul je ergens moeten aanleggen. Dit is echter niet overal mogelijk! Controleer voordat je ergens aanmeert of het toegestaan is om op deze plek te overnachten. In een van de 80 havens die Friesland rijk is is dit natuurlijk altijd mogelijk. Ook beheert de organisatie Marrekrite veel aanlegplaatsen voor zeilers in Friesland. Je herkent deze plekken aan een blauw-wit bordje met een zeilbootje erop. Om deze organisatie te steunen kun je een Marrekrite wimpel aanschaffen.

Goed voorbereid op pad gaan is het halve werk en zorgt voor een plezierige en veilige vaart. Met deze vier tips red je je in vrijwel elke situatie.

Laat een Reactie achter