Voor wie jaarlijks vele weekenden op het water te vinden is kan de aanschaf van een zeilboot voordeliger zijn dan huren. De vrijheid die je met een eigen zeilboot hebt is een belangrijke reden om tot een aankoop over te gaan. Maar waar let je op als je je oog hebt laten vallen op een tweedehands zeilboot?

Wat voor boot heb je nodig?

Bedenk ten eerste wat voor soort zeilboot je zoekt. Met hoeveel personen wil je gaan varen? Sportief of recreatief? Op wat voor soort water ga je varen, moet het een zeewaardige zeilboot zijn? Wil je op de boot kunnen overnachten? Naar aanleiding van deze vragen kun je een keuze maken tussen een sportieve kleinere zeilboot, een open zeilboot of een groter zeiljacht met een kajuit.

Staat van onderhoud

Controleer polyester zeilboten altijd goed op osmose

Een algemene indruk is het erg belangrijk. Toch zijn het de kleine details waaraan je de staat van de boot het best aan kan beoordelen. Controleer altijd het onderwaterschip, de romp van de boot. Bij polyester boten kan de antifouling op de romp beschadigd zijn en kunnen er kleine blaasjes (osmose) ontstaan. Bekijk ook alle lijnen aan boord, de verstaging en controleer de zeilen op schade door vocht. 

Kijk hier verder voor een zeer uitgebreide checklist voor de aanschaf van een tweedehands zeilboot.

Welke extra’s zijn er aanwezig?

Bekijk welke extra’s er aanwezig zijn. Heeft de boot een trailer? Extra zeilen? Zwemvesten? Een (goed werkende) buitenboordmotor? Bekijk ook voor al deze extra onderdelen de staat.

Proefvaart

Vanaf de kant of vanuit de haven krijg je nooit een compleet beeld van een zeilboot. Vaar daarom altijd een rondje om de boot te testen. Vaart hij gemakkelijk, loopt alles soepel, kom je geen verdere gebreken tegen tijdens het varen? 

Bedenk dat als je een zeilboot koopt waar nog veel aan moet gebeuren je alsnog flink in de buidel moet gaan tasten en handig moet zijn. Het spreekwoord luid niet voor niets.. koop een boot, werk je dood!

 

Laat een Reactie achter

  1. pim

    Het is inderdaad belangrijk om er bij de aanschaf over na te denken of je eerder met grote gezelschappen varen gaat of juist met kleine. Als je met z’n tweeen gaat varen kun je vaak op grotere boten niet alle taken uitvoeren die nodig zijn. Dan is het beter een kleiner model zoals een valk te nemen.