‘s Nachts in het donker varen is een hele andere ervaring dan zeilen met daglicht. Je ziet natuurlijk minder, maar hoort meer en maakt navigeren een stuk lastiger. Om goed herkenbaar te zijn voor andere watergebruikers is het voor zeilers verplicht om in het donker verlichting te voeren. Deze lichten worden navigatielichten genoemd, omdat deze puur voor oriëntatie van andere watergebruikers zijn. Welke verlichting je moet voeren ligt aan de lengte van het zeilschip.

Zeilboot korter dan 7 meter

Bij een zeilboot met een lengte van minder dan 7 meter voldoet een wit rondom schijnend licht in de top van de mast. Dit wordt ook wel een toplicht genoemd. Neem altijd een tweede licht mee in de vorm van een zaklamp, want volgens het vaarreglement moet je altijd een extra licht kunnen laten zien.

Zeilboot langer dan 7 meter

Voor schepen met een lengte van meer dan 7 meter moet er aparte verlichting voor bakboord en stuurboord gevoerd worden. In plaats van een rondom schijnend wit licht krijgt deze lamp in de top van de mast drie kleuren. Van voren zijn aan bakboord een rood licht, en aan stuurboord een groen licht te zien. Van achteren is alleen het witte heklicht zichtbaar. Je kunt er ook voor kiezen om deze verschillende lichten op een andere plek op de boot te bevestigen.

 

Laat een Reactie achter