Wie de geschiedenis van de Friese scheepsbouw opnieuw wil beleven is bij het Skûtsjemuseum in Eernewoude aan het goede adres. Het museum duikt in de rijke geschiedenis van de Friese Skûtsjes, waarbij je een indruk krijgt van het leven aan boord, de zeilwedstrijden en de oude ambachten die uitgevoerd worden in de smederij en zeilmakerij.

Het leven van de zeilschippers

Het museum is gevestigd in een karakteristiek ‘skûthûs’, het vroegere hart van de scheepswerf waar de Skûtsjes gebouwd werden. Het museum beschikt over de originele bouwtekeningen en ontwerpen van vele soorten Skûtsjes. Honderden onderdelen van historische schepen en hun bouwgereedschap staan in het museum opgesteld. Daarnaast biedt het museum een uniek inkijkje in het leven van zeilschippers die voor de kost dagelijks duizenden vrachten turf, terpmodder, mest en zand vervoerden.

Skûtsje Æbelina

Ook beschikt het museum over het enige houten skûtsje dat sinds 1900 is gebouwd, de Æbelina. Als het schip niet op de Friese wateren te vinden is kun je als bezoeker ook een kijkje nemen op dit bijzondere skûtsje.

Skûtsjemuseum, De Stripe 12 , 9264 TW Earnewâld

Laat een Reactie achter