De Friezen zijn trots op hun vlag. Op elke mogelijke plek en met elke mogelijke gelegenheid wappert hij dan ook. Het maakt de Friese vlag een van de meest bekende iconen van Nederland. Maar waar komen de pompeblêden en de iconische vlag eigenlijk vandaan?

De zeven rode pompeblêden verwijzen naar de middeleeuwse Friese ‘zeelanden’. Dit waren zelfstandige landstreken die samen gingen werken om zich te verdedigen tegen de Noormannen. Er is nooit helemaal duidelijkheid gekomen om welke zeven streken het zou gaan, sommigen zeggen dat het West-Friesland, Westergo, Oostergo, Hunzingo, Fivelingo, Emsingo en Jeverland geweest zijn.

De Friese vlag zoals we die vandaag de dag kennen krijgt zijn vorm rond 1895. Het ontwerp is gebaseerd op een aantal historische illustraties en werd voor het eerst gemaakt door de families De Leeuw en De Zee uit Jirnsum.

In de beginperiode wordt de vlag vooral rond sportlocaties zoals ijsbanen. Zo wordt de vlag in 1903 gebruikt op de ijsbaan van Leeuwarden en verschijnt deze in 1910 op de ijsbaan bij Deinum. Pas in 1957 wordt de vlag door Provinciale Staten officieel vastgesteld en is de herkenbare rood-wit-blauwe vlag met pompeblêden de officiële vlag van Friesland.

Vandaag de dag is de Friese vlag onmiskenbaar verbonden met de provincie en is het een herkenbaar icoon in binnen- en buitenland. Naast op vlaggen verschijnen de pompeblêden op tal van (toeristische) producten.

Laat een Reactie achter