Het gebruik van een ‘vleugel’ in plaats van het traditionele zeil wordt in de top van het wedstrijdzeilen al langer gebruikt. Waar deze technologie nog erg duur is en niet geschikt voor kleinere zeilboten heeft het Zwitserse bedrijf Bol d’Or uit Saint-Prex een opblaasbaar zeil ontwikkeld die hetzelfde functioneert als de zeilvleugel.

De nieuwe techniek zou voor fantastische vaareigenschappen zorgen.

Twee turbines zorgen ervoor dat het elf meter hoge zeil wordt opgeblazen. Binnen enkele minuten kan het complete zeil worden opgeblazen. Wie de zeilen wil strijken doet dat ook met een druk op de knop binnen enkele minuten. Een telescopische mast in het zeil zorgt ervoor dat er standaard geen mast op de boot aanwezig hoeft te zijn. De nieuwe techniek zou een groot aërodynamisch voordeel hebben en voor fantastische vaareigenschappen zorgen.

De twee Zwitserse uitvinders die met de conceptboot varen op het meer van Genève hebben ervaring binnen het paragliding en zetten hun kennis nu in binnen de zeilsport. Het product moet voor het einde van het jaar op de markt komen en zou uiteindelijk ook geschikt moeten worden voor grotere zeiljachten.

Laat een Reactie achter