Heen en weer kruisen over een bekend meer kan heerlijk zijn, maar echte vrijheid op het water heb je tijdens een mooie zeiltocht. Friesland is ideaal om een weekend of zelfs meer dan een week onderweg te zijn. Een fantastische combinatie van water, sport, natuur, en pittoreske dorpen en steden die Friesland te bieden heeft. De volgende drie zeiltochten kun je hopelijk snel van je lijstje afvinken.

De Elfstedenroute

We trappen af met de allerbekendste ronde van Friesland, of misschien zelfs van Nederland. De Elfstedenroute. Uiteraard bekend van het schaatsen, maar ook voor zeilers een enorme uitdaging. Doe de zeiltocht langs de Friese elf steden in wedstrijdvorm of neem er de tijd voor en bekijk de karakteristieke stadjes eens vanaf de wal. Jaarlijks wordt in juli de De Friesche Elfstedenweek georganiseerd waarin er de route gezamenlijk wordt gevaren.

De Woudaaproute

Lezers van de Kameleon zullen de Woudaap ongetwijfeld kennen. De markante molen waar Kees en zijn familie woonden uit de boekenreeks is nu verwerkt in een zeiltocht. De tocht begint in Kameleondorp Terherne en voert langs Langweer, Woudsend, Heeg, IJlst en Sneek. De route is erg geschikt voor kinderen aangezien er onderweg activiteiten zijn zoals polsstokspringen, vlotten bouwen en moeraswandelen.

Aquaductenroute

De Friese aquaducten zijn uniek in de wereld en zorgen ervoor dat al het verkeer over het water en over de weg geen hinder van elkaar ondervinden. Friesland kent vijf aquaducten en deze zijn allemaal te bevaren in één enkele route. De Galamadammen-akwadukt, Ie-akwadukt, Jeltesleat-akwadukt, Aquaduct Houkesloot en het Geau-akwadukt komen in deze route voor. Verder voert de route door Sneek, over de Fluessen en langs Stavoren.

Laat een Reactie achter