De uitgestrekte wateren van Friesland zijn prachtig, en je kunt je gemakkelijk een dag vermaken zonder ergens voet aan wal te hoeven zetten. Maar wie toch eens de benen wil strekken kan net zo goed meteen een van de vele karakteristieke dorpjes die Friesland rijk is bekijken. Dus meer eens aan en leer de volgende vier dorpen beter kennen.

Earnewâld

Earnewâld is gelegen in het natuurgebied De Alde Feanen, een regio die zeer geliefd is bij watersporters. Door de gemeente wordt er elke zondagmiddag een activiteit georganiseerd. Earnewâld is etappeplaats in de bekende SKS-skûtsjesilen waardoor er jaarlijks vele zeilliefhebbers op het dorpje afkomen. De omgeving bestaat niet uit grote meren zoals in het zuidwesten van de provincie Friesland, maar meer uit smallere vaarwegen en natuur.

Heeg

Het dorp Heeg ademt watersport. Het is onlosmakelijk verbonden met de zeilsport en het dorp is daar dan ook grotendeels omheen gebouwd. Heeg is goed bereikbaar vanaf het Heegermeer en ook het IJsselmeer is dichtbij. Het dorp kent vele zeilscholen, jachthavens en scheepswerven. Daarnaast is de legendarische discotheek d’Ald Wal een must-go voor zeilers die wel van een feestje houden.

Woudsend

Het Friese dorp Woudsend is gelegen tussen het Heeger- en Slotermeer en is daarom onvermijdelijk voor zeilers in Friesland. Het is een van de oudste en meest karakteristieke dorpjes in de provincie Friesland en daarmee ideaal om eens aan te leggen en het te verkennen. In de zomer worden er speciale dorpswandelingen georganiseerd voor toeristen. Ook de twee molens en de twee kerken die het dorp kent zijn dan te bezoeken.

Balk

Balk is ontstaan door de handel die over de Friese wateren werd bedreven en is daarna uitgegroeid tot een dorp. Het is één van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Het riviertje de Luts stroomt dwars door het dorpje en vormt de levensader van het dorp. Ook zeilschool de Ulepanne en zeilschool de Stipe zijn aan de Luts gevestigd. Op de laatste donderdag van augustus wordt in Balk de Gondelvaart georganiseerd, een bonte stoet van vaartuigen die onder toeziend oog van duizenden bezoekers de Luts afvaren.

Laat een Reactie achter