Op zeilscholen vindt je vaak boten in alle soorten en maten. Van kleine bootjes voor de allerkleinste tot heuse zeilboten met een kajuit. Alleen roepen de namen van de verschillende zeilboten vaak meer vraagtekens op dan dat er duidelijk is wat de boot precies inhoudt. Hier vind je een lijst met de meest voorkomende zeilboten op zeilscholen.

De Polyvalk

De Polyester Valk is een open zeilboot met een vaste kiel, ook wel een kielboot genoemd. De vaste kiel zorgt voor stabiliteit zodat deze niet snel om kan slaan. De Polyvalk is de bekendste en meest voorkomende type zeilboot in Friesland, en zo ook op zeilscholen. De boot is perfect om een dagtocht of trektocht door de provincie te maken en biedt plaats aan ongeveer 2 tot 5 personen.

De Optimist

Een Optimist is vaak de eerste zeilboot waar jonge beginnende zeilers hun eerste meters op het water in maken. De boot is het beste te beschrijven als een vierkante bak met een kleine mast en een enkel grootzeil. In de optimist kan de basis van de zeiltechniek worden bijgebracht zodat deze later in grotere boottypen gebruikt kan worden.

De Laser Pico

Een Laser Pico is een sportieve zeilboot waarin een hele andere kant van de sport naar voren komt. In een Laser Pico is omslaan heel normaal, waardoor de zeiler bijna altijd een wetsuit draagt. De boot is heel licht een heeft een ophaalbaar midzwaard, waardoor het veel instabieler is en de boot met lichaamsgewicht stabiel gehouden moet worden.

De Laerling

De Laerling staat ook wel bekend als “de werelds kleinste kielboot”. Het ontwerp is gebaseerd op bekende wedstrijdboten. De Laerling heeft de eigenschappen van een Laser Pico maar de stabiliteit van een kielboot, zoals een Valk. Dat maak de Laerling een goede en veilige manier om de zeilsport onder de knie te krijgen.

 

Laat een Reactie achter

  1. Bootverhuur Friesland | Genieten op het water

    In dit overzicht mag tegenwoordig de Aira 22 ook niet meer ontbreken!