Voor veel zeilers is het een grote droom en het ultieme gevoel van vrijheid: een eigen zeilboot. Maar wie eenmaal een eigen boot bezit ervaart ook het gezegde “koop een boot, werk je dood”. De kosten voor het bezitten van een zeilboot worden vaak onderschat.

De onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten voor een open zeilboot zoals een polyvalk, centaur of randmeer.

Aanschaf€1750 tot €25.000
OnderhoudJaarlijks ~ €250 tot €750
LigplaatsJaarlijks €300 – €500
 BenzinePer uur ~ €15

Bij aanschaf van de zeilboot geldt bijna altijd dat je krijgt waar je voor betaalt. Een goedkope tweedehands zeilboot zal een flinke investering vragen qua tijd voor onderhoud en het vervangen van onderdelen op de lange termijn. Een nieuwe open zeilboot met alles er op en er aan zal minder aandacht en investeringen vragen, maar is uiteraard duurder in aanschaf. Daarnaast is de afschrijving op nieuwe open zeilboten groot.

De kosten voor een ligplaats variëren per locatie en is gebaseerd op de grootte van de zeilboot. Vaak is de ligplaats in de haven ook gelijk een plaats in de winterstalling. Dit kan een overdekte stalling of een afgesloten terrein zijn.

Nadelen

Alle fantastische verhalen over het bezitten van een eigen boot zijn waar. Maar er is ook een keerzijde. De boot zal in de winter uit het water moeten en onderhouden worden. Er zijn altijd onvoorziene kosten. Daarnaast zijn booteigenaren een groot deel van de tijd gebonden aan een vaste jachthaven en eenzelfde vaarwater.

Laat dit verhaal je echter niet afschrikken. Een eigen boot is, ondanks de investeringen, het vaak dubbel en dwars waard.

Laat een Reactie achter