De ervaren zeiler kent ze wel. De automatische reddingsvesten die vele maler comfortabeler zijn om te dragen dan de bekende knaloranje reddingsvesten. Zodra de vesten in aanraking komen met water ‘ontploffen’ ze en vouwt een zwemvest zich uit. Maar hoe werkt dit mechanisme precies?

Zoals je misschien al verwacht had wordt de ontploffing veroorzaakt doordat het vest in aanraking komt met water. Er zijn een aantal verschillende manieren waarop een reddingsvest zichzelf kan opblazen, maar de meest voorkomende is een combinatie van een sterke veer en een CO2 patroon. De veer wordt op zijn plaats gehouden door een blokkade van zout of in water oplosbaar vorm van papier. Zodra die middelen in contact komen met water lossen ze op en springt de veer los. Deze veer zorgt ervoor dat het CO2 patroon opent en het reddingsvest opblaast. Door dit systeem zijn deze reddingsvesten maar één keer te gebruiken. Nadat het vest zichzelf heeft opgeblazen zul je een nieuw CO2 patroon moeten kopen.

Ondanks dat het vele malen comfortabeler is dan een standaard reddingsvest kleven er ook nadelen aan de automatische vesten. Zo moeten ze jaarlijks en soms zelfs halfjaarlijks gecontroleerd en soms vervangen worden. Ook het prijskaartje is niet mis. Voor de meeste automatische reddingsvesten moet je al snel zo’n 100 euro neerleggen. De prijzen van de CO2 patronen om de vesten te vernieuwen liggen vaak zo rond de 20 euro.

Laat een Reactie achter